Intervju z grafično oblikovalko Ajdo Gregorčič

12/12/2011, Author: misa, Categories: Pogovor, Zanimivosti


Ajda Gregorčič - pogovor
Hobiji
: ustvarjanje, glasba, potovanja, potapljanje
Delo: Grafično oblikovanje in načrtovanje, ilustracija
Kraj rojstva/sedanje prebivališče: Maribor
Web: http://ajda.gregorcic.eu/

 

Ajda, prosim predstavi se in nam zaupaj, kako poteka tvoj delovni dan?

Zdravo! Sem grafična oblikovalka in prihajam iz Maribora, kjer sem tudi diplomirala na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatika iz smeri Interaktivna grafična komunikacija. Že v času študija sem se pričela aktivno ukvarjati z grafičnim oblikovanjem in ilustriranjem, do česar je privedla moja želja po risanju in ustvarjanju ter obkroženost z računalniki in tehnologijo že v mladosti. Po diplomi sem se usmerila predvsem v oblikovanje za splet, kar združujem s svojimi ilustracijskimi sposobnostmi in željo po tem, da ustvarim nekaj očesu in uporabniku prijaznega.

Moj delovni dan se prične ob jutranji kavici, ko si ustvarim načrt obveznosti. Po prihodu v pisarno najprej preberem e-pošto in novice, nato se lotim dela. S pomočjo zaznamkov na listkih, skiciranja, uporabe interneta, skenerja, tiskalnika in grafičnih programov vizualiziram ideje za končni produkt. Vmes opravim kak telefonski klic in se sestanem z naročniki, saj sem vedno rada v kontaktu z ljudmi, s katerimi delam. Tako tudi najbolje izluščim želje in pričakovanja glede končnega izdelka, za katere naročniki pogosto tudi sami ne vedo, da jih imajo. V poznih popoldanskih urah se izobražujem in širim obzorja s prebiranjem člankov in forumov, vseskozi pa sem prisotna v socialnih omrežjih, kjer dobim tudi veliko koristnih informacij in ostajam v stiku s ljudmi s podobnih strok. Kasneje si privoščim kakšno aktivnost izven pisarne ali pa se lotim lastnih projektov.

Brez česa si ne moreš predstavljati življenja?

Življenje brez ljudi, strasti do dela in ustvarjanja si ne znam predstavljati. Čeprav med tednom pogosto ne najdem časa za kakšno daljše druženje, nadoknadim to med vikendom in dopusti, ki jih skrbno načrtujem, da se v tem času lahko maksimalno sprostim in napolnim baterije z novimi idejami in načrti za prihodnost. Predvsem potapljanje v morske globine mi v zadnjih letih prinaša neizmerni užitek.

S čim vse se ukvarjaš na področju grafičnega oblikovanja?

Sem front-end oblikovalka in načrtujem ter oblikujem vizualno podobo vsebin na spletu, tiskovine in ilustracije. Med tem ogromno razmišljam o efektu, ki ga bo moj izdelek sprožil in na kak način ga bo uporabnik sprejemal. Grafični vmesniki so pomembna vez med uporabnikom in izdelkom, zato v izdelke pogosto vpletem ilustracije in teksture, ki pripomorejo k večji prepoznavnosti izdelka in pozitivni izkušnji uporabnika.
Ukvarjam se tudi z oblikovanjem znakov/logotipov in celostnih grafičnih podob podjetij in projektov. Tovrstni projekti so zanimivi predvsem zaradi prvih faz projekta, ki zahtevajo preučevanje stroke, brskanje, analiziranje, načrtovanje in skiciranje. Komaj po jasno izoblikovani viziji in razumevanju izdelka se lotim dejanske izvedbe in aplikacij v digitalni obliki.
Vseskozi se veliko ukvarjam tudi z izdelavo vektorskih ilustracij, razvijanju risanih likov in slik za animacije, oblikovanju tekstur in infografik. Zelo zanimiv je bil letošnji projekt oblikovanja serije risanih likov in uporabniškega vmesnika Facebook igre ter projekt Artida (www.artida.si), kjer oblikujem risane like, ustvarjam zgodbe skozi ilustracije in spoznavam trženjski vidik blagovnih znamk.

Koliko strankam si že naredila spletno stran? Za kakšna podjetja? Majhna, srednja ali velika? Samo za Slovenska, ali tudi za tuja podjetja?

Predvsem v sodelovanju z oglaševalskimi agencijami in drugimi slovenskimi podjetji sem imela priložnost oblikovati vsebine za mala in srednje velika podjetja, znane slovenske osebnosti ter tudi za velika podjetja v Sloveniji. Preteklo leto sem imela čast, da sem sodelovala v projektu enega od vodilnih svetovnih proizvajalcev zabavne elektronike, mobilne telefonije in računalništva, oblikovala teksture 3D igre za konzolo Wii za ameriškega naročnika in oblikovala serijo ilustriranih risanih likov za Facebook igro nemškega podjetja, ki se ukvarja z razvojem aplikacij za izdelavo družinskega drevesa.

Kako si prišla do tega posla? Še kdaj pogledaš nazaj in si želiš kaj spremeniti?

Pravzaprav me je kreativnost in neustavljiva želja po ustvarjanju, analiziranju in pripovedovanju zgodb skozi slike v mladosti precej ovirala, v šoli so mi učitelji celo prepovedali risati med poukom, saj so menili, da ne sledim uri. Vesela sem vseh teh izkušenj, saj sem z njimi prepoznala svojo strast do ilustracije in ljubezen do tehnologije, ki ju nisem imela namena opustiti. V družini so že od otroštva bili prisotni računalniki in ustvarjalnost, zato je bila izbira tehnično-oblikovalske stoke pravzaprav le nadgraditev tega, kar sem že vseskozi počela. Žal mi je edino, da nisem tega spoznala že prej. :)

Za izdelavo spletnih strani uporabljaš lastne fotografije ali fotografije svojih strank?

Kadar je mogoče, uporabim lastne fotografije, še raje pa izdelam unikatno grafiko, obdelam več fotografij in ustvarim kolaž ali ilustracijo, ki prikaže točno to, kar želimo povedati. Kadar čas ne dopušča te možnosti, pobrskamo po spletnih bazah fotografij.

Kje črpaš inspiracijo in kakšni so tvoji cilji kar se web designa tiče?
Inspiracijo črpam predvsem iz aktivnosti, s katerimi se ukvarjam v prostem času. Skrbim, da je pri tem vedno prisoten kanček spontanosti, da menjavam okolje in spoznavam drugačne poglede na svet. Redno spremljam tudi stroke kot so arhitektura, moda, gibljive slike in marketing, pa tudi čisto druga področja kot so znanstvena fantastika, biologija oceanov, ekologija in igre.
Moj cilj v spletnem oblikovanju je ustvariti ljudem prijazne reprezentacije, jim olajšati uporabo programov in vsebin na spletu ter jim ponuditi nekaj, kar bo v poplavi spletnih informacij ostalo razpoznavno.

Ajda, hvala za odgovore. Se že veselim naslednjega sodelovanja :) !


Share and Enjoy


No Comments

Leave a comment