Predstavlja se Igor Donkov

16/11/2011, Author: misa, Categories: Pogovor, Zanimivosti


Igor Donkov - pogovorIme in priimek:
Igor Donkov
Hobiji: tek, kolesarjenje, hribi, branje zanimivih knjig, različna izobraževanja, glasba, labirinti
Delo: spletni, multimedijski oblikovalec, samostojni podjetnik
Kraj rojstva/sedanje prebivališče: Ljubljana
Web: www.kreativne-resitve.siwww.izdelava-logotipa.si

Igor, prosim predstavi se in nam zaupaj, kako poteka tvoj delovni dan?
Živjo, sem Igor Donkov in živim blizu centra Ljubljane. Moj delovni dan poteka precej načrtno, za vsak dan si že dan vnaprej pripravim naloge, in stvari ki jih želim ta dan opraviti. Zjutraj običajno naredim nekaj vaj za telo in se razgibam, včasih grem teč, saj je glede na to, da veliko sedim to ključnega pomena da ostajam v pravi formi.
Drugače večino dela opravim v dopoldanskem in zgodnjem popoldanskem času, nadaljujem pa zvečer, ko se ponavadi lotim dela na svojih projektih. Občasno se udeležim tudi kakšnega sestanka, ali pa se odpravim delat k eni od spletnih agencij v Ljubljani s katero sodelujem. Takrat moj dan poteka v bolj običajnem 9-5 ritmu.

 

Kakšne storitve lahko ponudiš tistim, ki rabijo novo spletno stran?
Podjetjem ali posameznikom, ki se obrnejo name nudim oblikovanje spletne strani, pripravim pa tudi logotip, vkolikor ga še nimajo, oz. če želijo bolj dodelati svojo podobo. Pripravim tudi druge stvari (multimedija, tisk), vendar trenutno še največ oblikujem spletne strani. Poleg tega lahko ponudim tudi kakšen nasvet na področju spletne optimizacije in marketinga, saj sem se v zadnjem letu ali dveh na tem področju veliko izobraževal.
Drugače pa se ukvarjam predvsem z oblikovanjem in ne samo postavitvijo strani, čeprav lahko prevzamem in izpeljem cel projekt od začetka do konca. Za samo postavitev strani in programiranje se običajno obrnem na katerega od kolegov, partnerjev, ki se ukvarjajo izključno s tem in ki svoje področje tudi najbolj obvladajo. Mislim da je tako na koncu rezultat na višji ravni, kot če bi vse delal sam.

Koliko strankam si že naredil spletno stran? Za kakšna podjetja? Majhna, srednja ali velika? Samo za Slovenske, ali tudi za tuja podjetja?
Oblikoval sem že veliko spletnih strani, največkrat za majhna in srednje velika podjetja. Sodeloval sem tudi pri nekaj tujih projektih, nekaj za Belgijo in tudi ZDA.

Če tudi za tuje, nam lahko prosim zaupaš kako pa je potekala komunikacija med teboj in podjetjem iz tujine?
V tem primeru komunikacija poteka predvsem preko e-mailov, pogovarjamo pa se tudi preko Skypa, na takšen neposreden način se da kakšne stvari še najhitreje dogovoriti.

Kdaj si izdelal svojo prvo spletno stran? Še kdaj pogledaš nazaj in želiš kaj spremeniti?
Svojo prvo spletno stran pravzaprav niti nisem naredil tako dolgo nazaj, to je pred nekaj več kot tremi leti. To je bila spletna stran, ki sem jo postavil zase, za svojo predstavitev (moja trenutna stran je že nova verzija). Moja profesionalna pot se je začela na drugem področju in sicer z oblikovanjem spletnih iger za casino.
Tudi drugače sem precej pozno (profesionalno) začel delati na področju oblikovanja, čeprav sem se s tem v večji ali manjši meri ukvarjal že od otroštva, kot hobi (risanje, stripi, ustvarjanje iger …).
Če bi kaj spremenil za nazaj, bi bilo to, da bi že prej začel delati to kar počnem in se učiti vse te stvari. Verjetno sploh ne bi šel na faks, ki sem ga sicer uspešno dokončal. Po drugi strani pa mi tudi za to izkušnjo ni žal, saj sem se tako naučil marsikaj, hkrati pa tudi veliko bolj cenim življenje in način dela kot ga lahko živim sedaj.

Za izdelavo spletnih strani uporabljaš lastne fotografije ali fotografije svojih strank?
Mešano. Manjša podjetja ponavadi nimajo lastnih fotografij, vsaj ne takšnih ki bi bile kvalitetne, zato je te potrebno kupiti, ali pa jih usmerim v to da si zagotovijo profesionalne fotografije. Sem velik zagovornik kvalitetnih fotografij in ostalih elementov na strani, saj je to ključnega pomena za kvaliteten izgled strani. V nasprotnem primeru lahko še tako dober dizajn s slabimi fotografijami izpade zgolj povprečno, kar pa je škoda.

Kdo je tvoja največja inspiracija in kakšni so tvoji cilji kar se web designa tiče?
Inspiracijo črpam iz veliko virov, pri tem se ne omejujem samo na spletne projekte, temveč črpam inspiracijo od vsepovsod, filmov, knjig, iger, embalaže v trgovinah … in kakšnih še bolj nenavadnih, naključnih virov.
Velika inspiracija mi je razumevanje ozadja oblikovanja, psihologija. Ni pomembno samo, da je nekaj lepo oblikovano, pomembna je tudi uporabnost, namen, pomembno je čimbolj intiutivno voditi uporabnika da stori ali prejme to kar želimo. Pomembno je da se uporabnik ob tem dobro počuti.
Kar se tiče web dizajna želim napredovati v samem oblikovanju. Čeprav je vsak projekt ki se ga lotim vreden moje največje pozornosti, pa si želim sodelovati pri čimveč projektih kjer imam dovolj časa, da lahko poiščem originalno rešitev. Zanima me še veliko drugih stvari in vsa ta znanja nameravam vključevati v svoje prihodnje projekte.

Igor, hvala za odgovore. Se že veselim naslednjega sodelovanja :) !


Share and Enjoy


No Comments

Leave a comment