Pogovor z Matejem Lepejem

10/10/2011, Author: misa, Categories: Pogovor, Zanimivosti

Matej LepejIme in priimek: Matej Lepej
Hobiji: tenis, smučanje, poker, kuhanje
Delo: spletni in grafični oblikovalec
Kraj rojstva/sedanje prebivališče: Postojna / Pivka, Slovenia
Web: http://www.matejlepej.com/

 

 

 

Matej, prosim, predstavi se in nam zaupaj, kako poteka tvoj delovni dan?

Moje ime je Matej, prihajam iz majhnega kraja Pivka in sem spletni in grafični oblikovalec. S to dejavnostjo se resno ukvarjam približno pet let, čeprav sem prve spletne strani postavil že veliko prej. Ker sem še študent na Inštitutu in Akademiji za Multimedije v Ljubljani, je moj delovni dan odvisen predvsem od šolskih obveznosti. Precej se ukvarjam tudi s športom, zato včasih delovne obveznosti premaknem kar na vikend.

Pred in med začetkom projekta se odvija precej sestankov, zato sem veliko časa tudi na terenu, ko pa se zatopim v delo, se to dogaja v domači pisarni. Včasih je potrebno opraviti tudi bolj zamudna opravila kot so sestavljanje ponudb, pogodb in ostale papirologije, najraje pa imam seveda kreativno delo, ko je potrebno ustvariti nekaj novega. Trenutno si še lahko privoščim, da delam, ko se najbolje počutim in ko imam največ idej, zato se mi včasih zgodi, da začudeno pogledam na uro ob pol petih zjutraj, kar pa, kolikor vem, ni tako nenavaden prizor pri freelancerjih.

 Si zaposlen ali delaš kot freelancer?

Zaradi vseh obveznosti delam kot freelancer, ker si s tem lažje prilagajam urnik. Zadnja 3 leta nekajkrat na teden delam tudi v eni izmed oblikovalskih agencij v Ljubljani. Moram reči da se s tem naučim veliko stvari, ki jih kot freelancer nikoli ne poizkusiš ali pa se ti zdijo nepomembne. Zato bi vsakemu predlagal, da kdaj preizkusi kako je delati z ekipo, saj s tem pridobiš dragocene izkušnje. Lahko bi rekel da sem trenutno našel pravo mešanico samostojnega in ekipnega dela.

Planet Siol.netKakšne storitve lahko ponudiš tistim, ki rabijo novo spletno stran?

Trenutno sem se osredotočil predvsem na grafično zasnovo spletnih strani, kar pride prav pri večjih projektih, kot je bil na primer moj zadnji, ko sem sodeloval pri prenovi spletnega mesta Planet Siol.net. Celovito rešitev izgradnje spletne spletne strani nudim podjetjem ali organizacijam ki si želijo predstaviti svoje aktivnosti na spletu. Za te vrste projektov uporabim uredniški sistem WordPress, s katerim stranke večinoma nimajo težav pri urejanju vsebine, pa tudi za razvijalca je zelo prijazen. Ponudim lahko torej spletno stran na ključ in to po zelo konkurenčnih cenah.

 Pri delu uporabljaš izkušnje, ali tudi znanje iz študija?

Večinoma gre za izkušnje, ki jih lahko pridobiš le na resničnih projektih, po drugi strani pa na faksu pridobiš veliko teoretičnega znanja, naučijo te tudi uporabe različnih računalniških programov, kar je potem odlična podlaga za delo. Obvladovanje programov kot sta Photoshop in Illustrator je sicer kot vožnja kolesa. Lahko se naučiš novih trikov, kako program uporabljati, pa ne boš pozabil. Problem je, da se moraš te trike naučiti sam. Pri našem poslu gre predvsem za kreativnost in ideje zato se ne moreš na pamet naučiti naslednjega projekta. Redno prebiram tuje revije in knjige s področja oblikovanja in spletnih tehnologij, saj je potrebno biti v koraku s časom, predvsem zato, ker se splet neprestano spreminja.

 Slovenia.infoKdaj si izdelal svojo prvo spletno stran? Še kdaj pogledaš nazaj in želiš kaj spremeniti?

Prvo spletno sem izdelal verjetno že skoraj 15 let nazaj. Takrat je splet izgledal popolnoma drugače, tudi takšnega pomena kot ga ima danes, še ni imel. Kot otroci smo bili navdušeni, ko smo postavili preprosto html stran, kjer je po navadi utripala kakšna gif animacija na čimbolj barvitem ozadju, da se je nekaj zgodilo ob kliku miške je bil pa sploh uspeh. Takšne strani seveda ne sodijo več na splet, a skozi leta me je ravno to spoznavanje različnih tehnologij in vsega kar splet lahko ponudi, navdušilo za to delo. Kar se tiče izbire poklica ga ne bi zamenjal, saj mi je všeč predvsem to, da se stvari neprestano spreminjajo, tako da je nemogoče, da bi delo postalo monotono.

Za izdelavo spletnih strani uporabljaš lastne fotografije ali fotografije svojih strank?

Če je možno, pridobim fotografije od stranke, saj tako zadeva izgleda bolj pristno. A v večini primerov so te fotografije zelo slabe ali pa jih sploh ni. Zato moram ob tem pobrskati pri različnih ponudnikih fotografij na spletu. Kvalitetne fotografije lahko namreč močno vplivajo na vtis ob obisku spletne strani, zato strankam tudi predlagam možnost nakupa na spletu, kjer potem skupaj izberemo primeren material. Na spletu ne kupujem samo fotografije, ampak tudi razne pakete z ikonami ali ilustracijami. S tem pridobiš tako na času kot na kvaliteti končnega izdelka.

Portalznanja.comKakšni so tvoji cilji ker se web designa tiče?

Trenutna mešanica dela, študija in športa mi zelo paše, videl pa bom, do kdaj bo to izvedljivo. S tem poslom bi se rad ukvarjal še vrsto let, najprej se bom verjetno zaposlil v kateri od oblikovalskih agencij, dolgoročne sanje pa so, da bi odprl svojo. Seveda je zanimiva tudi tujina, zato sem vedno na preži za kakšnimi zanimivimi opcijami. Po zaključku študija bo več časa tudi za potovanja in obisk kakšnih oblikovalskih seminarjev ali dogodkov, kjer nikoli ne veš, kdaj se ponudi kakšna nova priložnost.

Matej, hvala za odgovore. Se že veselim naslednjega sodelovanja :) !


Share and Enjoy


No Comments

Leave a comment