Svet fotografije 10: Igrajte se s svetlobo

08/06/2012, Author: misa, Categories: Nasveti, Svet fotografije

Jean-Marie Guyon, ustanovitelj agencije Candybox Images, je izjavil: “Fotografa začetnika razkriješ po tem, da daje veliko pozornost na svojo fotografsko opremo. Profesionalni fotografi se od njih ločijo po tem, da največ pozornosti namenjajo svetlobi.” Z izjavo soglašamo – svetloba z fotografijami dela čudeže. Poglejmo kako se z njo pravilno dela.

Absolutna osnova tržnih fotografij je dobra osvetlitev. Pozabite na fotografije posnete v temni sobi s pomočjo vgrajene bliskavice – ta v večini primerov ne bo dovolj. Izkoristite dnevno svetlobo, ali kombinacijo več umetnih luči.

Popolnoma jasno je katera od teh slik bo bolj prodajana:

 

Podobno velik vpliv igra osvetlitev scene pri fotografiranju na prostem. Ne bojte se čakati na boljšo svetlobo – temne scene fotografirane v oblačne vremenu so vedno pobarvane v sivo in ne preveč privlačne. Izberite si idealno mehko jutranjo ali večerno svetlobo.

 

Svetloba lahko prav tako igra veliko vlogo pri tem, kako fotografija deluje na nas. Fotografijam lahko prida romantičen, čist, nežen pridih z uporabo metode imenovane high key – objekt, večina njegove sence leži v svetli polovici spektra.

 

 

Nasprotno lahko uporabimo tehniko low key, kjer večina sence leži v temni polovici spektra. Low key fotografije so temačne, skrivnostne in dramatične.

 


Share and Enjoy


No Comments

Leave a comment