Intervju z Alešem Bombekom

27/02/2012, Author: misa, Categories: Pogovor, Zanimivosti

Intervju z Alešom BombekomHobiji: moj hobi je predvsem moje delo, drugače pa knjige, tek, planinarjenje, glasba

Delo: multimedijsko oblikovanje

Kraj rojstva/sedanje prebivališče: Maribor

Web: http://www.2cas.net/

 

Aleš, prosim predstavi se in zaupaj bralcem, brez česa si ne moreš predstavljati življenja?

Lep pozdrav, prihajam iz Maribora in se ukvarjam z različnimi multimedijskimi prodročji. Diplomiral sem na Middlesex University, London iz interaktivnih medijev (Interactive Media Design), podiplomski študij pa sem končal na FH Joanneum, Graz, prav tako iz medijske produkcije (Media and Interaction Design). Med podiplomskim študijem sem projektno sodeloval s podjetjem iz Dunaja, ki se ukvarja z razvojem programske opreme, kjer sem se takoj po študiju tudi zaposlil in delam na oddelku za marketing kot multimedijski oblikovalec.

V popoldanskem oz. večernem času se posvečam lastnim projektom in raziskovanju ter dodatnem izobraževanju na področjih, ki me še posebej zanimajo. Gre predvsem za spletno oblikovanje in tehnologije, ki so aktualne za spletni razvoj. Zadnja tri leta sodelujem tudi z eno od visokih šol v Mariboru kot predavatelj na področju multimedijev.

Poklicno si seveda življenja ne znam predstavljati brez računalnika kot osnovno ustvarjalo orodje, temu pa sledi splet, ki je skoraj da neizčrpen vir informacij, znanja, navdiha in tudi zabave. Osebno pa si težko predstavljam življenje brez trenutkov z mojo družino in preživljanja prostega časa v naravi ali ob kakšni dobri rok glasbi.

Ukvarjaš se z veliko stvarmi. Imaš izkušnje z web dizajnom, flash animacijami, fotografijo, grafičnim dizajnom, … Kdaj in kako si spoznal da želiš postati kreativec?

Že kot najstnika me je pravzaprav nezavedno pritegnila računalniška tehnologija. In sicer ne igričarstvo kot večino ampak bolj sistemske zadeve, ki pa so sicer že imele tudi oblikovalski pridih, saj me je vedno motil črno bel DOSov uporabniški vmesnik. Ker sem po osnovni izobrazbi strojni tehnik je prva služba bila povezana s strojništvom in AutoCAD-om, ki je bilo dejansko moje prvo malo bolj resno „oblikovalsko“ orodje. Po nekaj letih sem ugotovil, da se moje znanje širi predvsem na področju računalništva namesto strojništva in od tukaj naprej je šlo potem samo še v smeri multimedijev. Tako je moj hobi tudi dejansko postal moj poklic.

Še kdaj pogledaš nazaj in si želiš kaj spremeniti?
Pogled nazaj je do določene mere vedno koristen, predvsem zaradi tega, da ne ponavljamo napak iz preteklost. Drugače pa tako na splošno ne bi spreminjal ničesar. Delam na področju, ki me zanima in je dovolj široko, da ne postane dolgočasno.

Za izdelavo spletnih strani uporabljaš lastne fotografije ali jih kupuješ v fotobankah?
Večinoma uporabljam fotografije iz različnih fotobank, razen kada gre za določeno specifiko in fotografij ni možno kupiti. Takrat uporabim lastne fotografije. Fotobanke so sicer zelo priročne, saj lahko privarčujejo veliko časa in tudi denarja.

Če uporabljaš fotobanke, si z njimi zadovoljen?
Da, sem. Kot sem že omenil so fotobanke zelo priročne, ne samo iz finančnega in časovnega vidika, ampak tudi oblikovalskega. Ker je izbor običajno precej velik je možno zadeve najprej preizkusit, do neke mere tudi obdelat in se pred nakupom prepričati ali je to res to kar si želimo oz. si želi naša stranka.

Kje črpaš inspiracijo in kakšni so tvoji cilji kar se web designa tiče?
Na spletu, kolikor mi pač čas dopušča poskušam slediti aktualnim in prihajajočim trendom, predvsem glede spleta, preko raznih blogov in novičarskih spletnih mest z usmerjeno tematiko. Radovednost je tudi velik vzpodbujevalec inspiracije.

Ker je moje delovno področje precej široko se želim v prihodnosti bolj poglobit v spletni razvoj in sicer predvsem „front end“ razvoj. V osnovi tehnično, kasneje pa morda tudi teoretično, v smislu načrtovanja, vodenja projektov in podobno.

Še vedno, na žalost, velikokrat naletim na negativne odzive kadar želim potencialnim strankam predstaviti pomen in smisel spletnih možnosti, tako da si želim tudi, da bi se ta trend spremenil in predvsem, da bi se to strokovno področje v prihodnosti bolj cenilo, saj je zaradi raznih „naredi si sam“ in „garažnih“ variant precej podcenjeno in običajno na škodo stranke tudi premalo izkoriščeno.

Aleš, hvala za odgovore. Se že veselim naslednjega sodelovanja :) !


Share and Enjoy


No Comments

Leave a comment