Najpogostejše tehnične napake, zaradi katerih zavrnemo fotografije

18/01/2012, Author: misa, Categories: Fotograf, Nasveti, Zanimivosti

Ne osrečuje nas, ko moramo zavrniti sicer dobre fotografije, zaradi tehničnih napak. Vse te napake je bolje odpraviti pred pošiljanjem fotografij na Pixmac.si, saj s tem privarčujete vaš in naš čas. Pred pošiljanjem fotografije preglejte na polni velikosti in bodite pri tem pozorni na naslednje tehnične napake.

 

Pomanjkanje ostrine
Fotografije za prodajo morajo biti popolnoma ostre vsaj v predelih kjer to hočemo (kadar uporabljamo globinsko ostrino za poudarjanje). Predvsem je pomembna dobra ostrina kadar je glavni objekt fotografije človek.

Pomanjkanje ostrine je ponavadi posledica premikajočih se predmetov ali premiki fotoaparata (še posebej pri slabi svetlobi, kadar je zaslonka odprta dalj časa). V tem primeru priporočamo fotografirati s stojalom. V primeru premikajočih se objektov priporočamo nastaviti najkrajši čas odprtja zaslonke.
Fotografija pri polni velikosti ne sme izgledati takole:

 

Hrup
Hrup je ponavadi posledica previsoke občutljivosti senzorja, nepopolnosti senzorja ali objektiva. Še posebej se to pozna pri kompaktnih kamerah pri fotografiranju pri šibki svetlobi. Priporočamo, da se scena čim bolj osvetli in uporabi kakovostna oprema.
Naslednja fotografija je bila zavrnjena zaradi prekomernega hrupa:

 

Barvno odstopanje
Kromatska aberacija je pojav, ki se ponavadi pojavlja na robovih fotografij, zaredi nepopolnosti leče (objektiva). Povzroča barvno “zamegljenost” na robovih kontrastnih predmetov (kot so temne veje dreves slikanih proti svetlemu nebu). Tudi fotografij s to napako, ni mogoče odobriti za prodajo. Aberaciji se običajno lahko izognemo z uporabo visoko kakovostnih leč v objektivu, ali jo kasneje odpravimo v grafičnih urejevalnikih.

Vidiš rdečo barvo na desnem robu temnih delov in zeleno na levem delu?

 

Neprimerna luč (bleščanje)
Pri preveč neposredni osvetlitvi svetlih predmetov, se lahko zgodi, da se bo predmet na fotografiji bleščal. Napaka je vidna na tej fotografiji:


Na tej fotografiji sta dve napaki: je zamegljena in se blešči.


Share and Enjoy


No Comments

Leave a comment